1. Przygotowanie nasion:
- Nasiona płuczemy pod bieżącą , letnią wodą.
- Niektóre nasiona (np. Trachycarpus Fortunei lub Ravenala Madagascariensis) posiadają skorupkę lub skórkę, którą należy usunąć.
- Umyte i oczyszczone nasiona umieszczamy w naczyniu z letnią wodą i moczymy zależnie od odmiany, wymieniając wodę 2-3 razy na dobę.
2. Po namoczeniu nasion - pora na wysiew:
Polecamy dwie metody:
1. Metoda woreczkowa: najlepszy sposób na wysiew większości palm i większych nasion bananowców:
- Do woreczka strunowego umieszczamy mieszankę włókna kokosowego z perlitem (zalecana proporcja 3:1).
- Wkładamy nasiona.
- Zwilżamy podłoże (powinno być wilgotne tak, aby po ściśnięciu w dłoni wyleciało zaledwie kilka kropelek wody).
- Zamykamy woreczek i potrząsamy.
- Woreczek należy umieścić w ciepłym miejscu np. na kaloryferze, na lodówce lub macie grzewczej.
- Woreczek co kilka dni należy otworzyć na 10 minut w celu przewietrzenia i sprawdzenia czy nasiona wykiełkowały.
- Wykiełkowane nasiona przesadzamy pojedynczo do doniczek z dobrze przepuszczalną ziemią.
2. Metoda klasyczna: odpowiednia do wysiewu wszystkich nasion:
- Do doniczek wrzucamy mieszankę dobrze przepuszczalnej ziemi i włókna kokosowego, opcjonalnie perlitu. Ziemia powinna być o neutralnym Ph, bez nawozów i dodatków. (Do wysiewu nasion Juk i kaktusów zalecamy użyć lekkiej ziemi i piasku w proporcjach 1:1).
- Nasiona wkładamy na głębokość równą średnicy nasiona.
- Posiane nasionka należy podlać – najlepiej użyć spryskiwacza i spryskać mgiełką aby nie wypłukać nasion.
- Doniczki przykrywam folią i stawiamy w ciepłym miejscu.
- Raz dziennie warto odkryć doniczki aby przewietrzyć i kontrolować wilgotność. Jeżeli podłoże jest zbyt suche, spryskać wodą.
- Należy pamiętać aby nie przesuszyć ani nie przelać podłoża a wykiełkowane nasiona odkryć z folii.
W razie pytań bądź wątpliwości, zapraszamy do kontaktu i służymy pomocą, ponieważ rośliny to nasza pasja!